Haber

MARMARA GÖLÜ’NDE ORGANİK TARIM SONRASI AYÇİÇEK ÜRETİM HEDEFİ

Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında MARMARA Gölü’nün rehabilitasyonu için imzalanan işbirliği protokolünün ardından, ​​35 bin dekar. 27 bin hektarlık alanda buğday ekiminin yüzde 90’ı tamamlanırken, kalan 8 bin hektarlık alana ilkbaharda ayçiçeği ekileceği belirtildi.

Manisa’nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içinde ‘milli sulak alan’ olarak tescillenen ve ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Marmara Gölü, son 2 yılda su kaybı nedeniyle kurudu. Sivri pelikanlar ve kuşakları tehlikede olan karabatak gibi 101 türden 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan gölde tekneler karaya oturdu; balık tutmak imkansız hale geldi. Tabanında derin yarıklar bulunan göl, çiftçiler tarafından da işgal edilerek tarıma açılmış. Paylaşım konusunda anlaşamayan çiftçiler arasında da sık sık tartışmalar yaşandı. 4 kara kargaşasında 1 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. Bölgede tedbirler artırılırken, jandarma komandoları da gölde nöbet tutmaya başladı. Gölde kuruyan alanın analizi beklenirken, Marmara Gölü havzası su tutana kadar TİGEM’e tahsis edildi. Kuruyan Marmara Gölü’nün rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve TİGEM arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolün ardından 2 ay önce TİGEM tarafından göl arazisinde tarımsal üretime başlandı. Üretim alanında incelemelerde bulunan TİGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı Noyan Avgın, kendilerine tahsis edilen 35 bin dönümlük alanda stratejik çalışmalardan biri olan buğday ve ayçiçeği yetiştirecek şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. .

27 BİN DOKTOR İÇİN ORGANİK BUĞDAY EKİMİ

Gazetecilere açıklamalarda bulunan TİGEM Fabrika Üretim Daire Başkanı Avgın, “Küresel iklim değişikliği nedeniyle suların çekilmesiyle birlikte Marmara Gölü tamamen kurudu. Gölün bir bölümü TİGEM’in kullanımına tahsis edildi. tarımsal üretime başladık.Şu anda toprak işleme ve dikim faaliyetlerini yapıyoruz.Bu alanda ülkemizin ihtiyacı olan stratejik çalışmalar olan buğday ve ayçiçeği yetiştireceğiz.Kısacası organik tarım faaliyetleri yürüterek, Pandemi sürecinde gıda taşımacılığının güvenliği, güvenilirliği ve değeri ön plana çıktığı için tarımda sürdürülebilirlik.Yüzde 100 organik üretim yapacağız.27 bin dekar alana organik buğday ekiyoruz.Organik ekim yapacağız. kalan kısmında ise hazırlıklarını yaparak ilkbaharda ayçiçeklerini yetiştirmektedir.Bu faaliyet ile TİGEM ülkemizde organik ürün üretimine büyük katkı sağlayacaktır. ader ve başkan, üreme ve üremede olduğu gibi.” Buğday ekiminin yüzde 90’ını tamamladıklarını belirten Avgın, “Yaz döneminde ektiğimiz buğdayların da hasadını yapacağız. İlk yıl geçiş dönemi olduğu için geçiş çalışması elde edeceğiz. Ayrıca rezerv suyu da elde edeceğiz. yine işbirliği protokolü kapsamında göl alanının bir bölümünde Devlet Su İşleri tarafından alan oluşturulacak.” dedi.

haberhilvan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu